Ventilatieverslaggeving

Waarom een ventilatieverslaggever aanstellen?

Een ventilatieverslaggever is onmisbaar voor een nieuwbouw-project of energetische renovatie. De reden is tweeledig: ten eerste zorgt een goed gebalanceerd en gedimensioneerd ventilatiesysteem en voor een aanzienlijke verbetering van het E-peil in uw EPB-resultaten. 
Ten tweede is het wettelijk verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Deze professional zorgt ervoor dat uw ventilatiesysteem niet alleen voldoet aan de huidige regelgeving, maar ook optimaal bijdraagt aan de energie-efficiëntie en het comfort van uw gebouw. 

Meer info over de ventilatieverslaggever op de website van het VEKA. 

Wat doet een ventilatieverslaggever?

De eerste taak van een ventilatieverslaggever is het opstellen van een ventilatievoorontwerp. Dit is een cruciale stap waarbij een gedetailleerd plan wordt gemaakt voor het toekomstige ventilatiesysteem. Het voorontwerp omvat niet alleen de layout en de specificaties van het systeem, maar houdt ook rekening met de optimale balans tussen luchtkwaliteit en energie-efficiëntie. Dit voorontwerp is essentieel om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke systeem effectief bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en tegelijkertijd helpt bij het verlagen van het E-peil van het gebouw.

Na installatie van het ventilatiesysteem kan de ventilatieverslaggever een ventilatiemeting uitvoeren. Deze meting beoordeelt de effectieve werking van het systeem en verifieert of het voldoet aan de vooropgestelde specificaties van het voorontwerp. Op basis van deze meting wordt het ventilatieprestatieverslag opgesteld. 

Dit verslag is niet alleen een bevestiging van de correcte installatie en werking van het systeem, maar dient ook als een belangrijk stavingsstuk voor de EPB-verslaggeving. Doordat de ventilatieverslaggever onafhankelijk opereert van de installateur, biedt het verslag een objectief en betrouwbaar beeld van de prestaties van uw ventilatiesysteem, wat cruciaal is voor zowel de gezondheid van de bewoners als de energie-efficiëntie van het gebouw.

Raak je niet wijs uit wat nu verplicht is voor jouw nieuwbouw/renovatie?

Waarom kiezen voor AMIB ?

 • Persoonlijk contact
  Eén op één relatie met de klant is onze absolute nummer één. Elke klant heeft een persoonlijke behandeling , met directe communicatie en oprechte aandacht voor hun specifieke situatie.
 • Allesomvattende service
  AMIB biedt een volledig spectrum aan diensten - van EPB-verslaggeving tot asbestattest. Alles wat u nodig heeft voor uw nieuwbouw of renovatie onder één dak.
 • Transparante Communicatie
  Duidelijke, eerlijke communicatie staat centraal, zodat klanten altijd op de hoogte zijn van de status van hun project. Wij geloven dat transparantie essentieel is voor een succesvolle samenwerking.
 • Naleving van Regelgeving
  AMIB zorgt voor strikte naleving van bouwnormen om boetes te voorkomen. Ons team garandeert dat uw project voldoet aan alle regelgeving, van EPB-eisen tot NBN EN 12831, voor een zorgeloos bouwproces.

Afspraak maken?

Get in touch!

Contactgegevens:

Vraag het ons...

Neem vrijblijvend contact op voor een eerste gesprek over uw (ver)bouwproject. We bespreken samen uw vragen en uitdagingen, en verkennen kosteloos hoe we uw bouwproces kunnen optimaliseren, stroomlijnen en energie-efficiënter maken.